DOQ Priorat

El topònim Priorat està lligat al concepte vi des de fa segles.

La DOQ Priorat és una petita regió muntanyosa situada al bell mig de les comarques de Tarragona. El massís de la serra de Montsant la delimita pel nord, a ponent hi ha la serra de la Figuera, per llevant la carena del Molló i, pel sud, el territori s’obre seguint el curs del riu Siurana aigües avall cap a l’Ebre.

El riu Siurana i els seus afluents són l’artèria geogràfica principal de la zona, i provoquen un reguitzell de valls i petites planes gràcies també a la sinuositat geològica de les carenes i els vessants de les muntanyes. D’acord amb la legislació de Catalunya relativa a la divisió administrativa regional, tot el territori de la DOQ Priorat queda dins d’un territori administratiu més extens conegut com a "Comarca del Priorat", el qual també inclou un territori que no forma part del Priorat vitivinícola.

DOQ Priorat

La superfície

La DOQ Priorat té una superfície de 17.629 hectàrees, de les quals 1.930 estan plantades de vinya i conreades per prop de 600 viticultors. Formen part de la Priorat 9 dels 23 municipis del total de la Comarca del Priorat que són la Morera de Montsant (que inclou l’agregat d’Escaladei), Gratallops, Porrera, Poboleda, Torroja del Priorat, la Vilella Alta, la Vilella Baixa, el Lloar i Bellmunt del Priorat. També, dins dels límits de la Priorat, s’hi inclouen la part nord del terme municipal del municipi de Falset (Masos de Falset) i la part est del terme municipal del Molar (Les Solanes del Molar).